Pieczywo
Piekarnia „Społem” PSS w Gliwicach
Tradycyjny wypiek i receptura:
- Bułki
- Pieczywo pszenne
- Pieczywo żytnie
- Pieczywo mieszane
- Pieczywo wagowe
Chleb mieszany tradycyjny - oryginalna receptura oparta jest na naturalnym żytnim zakwasie, mące żytniej i pszennej oraz filtrowanej wodzie z niewielkim dodatkiem drożdży i soli. Wyjątkowy aromat, smak, trwałość uzyskujemy dzięki specjalnie przygotowanemu procesowi tworzenia i dojrzewania ciasta oraz wypieku.
Chleb słonecznikowy – pieczywo ciemne mieszane produkowane na naturalnym zakwasie z dodatkiem karmelu i słonecznika. Chleb doskonały w smaku, reguluje procesy trawienne, pomaga w leczeniu schorzeń układu krążenia.
Chleb wileński – pieczywo żytnie produkowane na naturalnym zakwasie z dodatkiem ekstraktu słodowego i karmelu. Bieżące spożywanie tego pieczywa ułatwia procesy trawienne.
Chleb żytni razowy – pieczywo żytnie produkowane na naturalnym zakwasie z mąki razowej żytniej z dodatkiem niewielkiej ilości mąki pszennej. Reguluje procesy trawienne.
Chleb graham – produkowany z mąki pszennej razowej graham, która dzięki specjalnemu przemiałowi wzbogaca organizm w witaminy, białko i sole mineralne. Ten delikatny w smaku chleb jest jednym z najbardziej lekkostrawnych.
Chleb IG – dieta z pieczywem o niskim wskaźniku IG pomaga zapobiegać chorobom naczyniowym i cukrzycy. Ziarna dyni, siemienia lnianego i słonecznika w połączeniu z otrębami pszennymi i płatkami owsianymi nadają temu pieczywu doskonały smak.
Chleb orkiszowy – ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Orkisz ma łagodny, przyjemny smak i jest łatwostrawny. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Systematycznie spożywany regeneruje cały organizm.